Κεντρικό Μενού

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Mallorca   Τέσσερις μαθήτριες της Β΄τάξης του ΓΕΛ Αγριάς Βόλου (Θεοτόκογλου Ιωάννα, Βαρδάκη Μελπομένη, Βεργοζήση Λουίζα και Χατζηβαγγέλη Μαρία) και δύο συνοδοί καθηγήτριες (Κουμούτση Αναστασία, συντονίστρια του προγράμματος, χημικός και Χρονοπούλου Δέσποινα, φιλόλογος) είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων νήσων, στην Πάλμα της Μαγιόρκα της Ισπανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius, με τίτλο : “Young explorers of the sea”.

    Οι υπόλοιπες , εκτός της Ελλάδας , χώρες που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα είναι οι εξής: Πολωνία, Εσθονία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής : τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015.

    Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 8 Mαΐου και διήρκησε ως τις 13 Μαΐου 2015.Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ενταγμένου στο πρόγραμμα Ισπανικού σχολείου “Ies Antoni Maura”.

    Μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στο γοτθικό Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό της πόλης, τον επονομαζόμενο “La Seu” της Πάλμα, με τα όμορφα γλυπτά στην πρόσοψη, όπου εντυπωσιάστηκαν από τις διαστάσεις του και τα έργα αναστήλωσης που έγιναν από το διάσημο αρχιτέκτονα Antoni Gaudí.

    Περιηγήθηκαν στην Παλιά πόλη της Πάλμα, πρώην οχυρό των Μαυριτανών, μέσα σε ένα γοητευτικό λαβύρινθο από στενά σοκάκια που τονίζουν το Αραβικό παρελθόν της περιοχής. Επισκέφτηκαν το μπαρόκ ρυθμού δημαρχείο της Πάλμα , στην πλατεία “Plaza de Cort”, με τη σειρά μαρκίζων με αγάλματα ανθρώπινων μορφών και το σημείο αναφοράς της πόλης, το ρολόι “Figuera”.

    Επιπλέον θαύμασαν την πανοραμική θέα στον κόλπο της Πάλμα από το Βασιλικό Παλάτι “ La Almudaina”, απέναντι από τον καθεδρικό ναό, όπου διέμεναν άλλοτε οι Άραβες διοικητές της περιοχής.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Πάλμα ξεναγήθηκαν σε διάφορα σημεία της Μαγιόρκα. Επισκέφτηκαν τις «σπηλιές του Δράκου», ένα αξιόλογο σπήλαιο στην ανατολική πλευρά του νησιού, το οποίο διαθέτει μία από της μεγαλύτερες υπόγειες λίμνες στον κόσμο. Στο σπήλαιο αυτό, αφού παρακολούθησαν συναυλία κλασικής μουσικής, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες από κοντά, σε βόλτα με βάρκα μέσα στη λίμνη του.


    Επισκέφτηκαν χαρακτηριστικά Καταλανικά χωριά όπως την Αλκούντια, που κατοικήθηκε από την εποχή του Χαλκού, με σπίτια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, και τη Βαλντεμόσσα , η οποία είναι διάσημη για ένα ορόσημο: το “Royal Charterhouse της Valldemossa” , που χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, όταν ο μυστικιστής και φιλόσοφος Ramon Llull έζησε σε αυτήν την περιοχή της Μαγιόρκα.

    Πραγματοποίησαν τρίωρη πεζοπορία στο βουνό “Serra de Tramuntana”, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO στην κατηγορία πολιτιστικού τοπίου. Είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη φύση του νησιού της Μαγιόρκα και να διαπιστώσουν τις ομοιότητες της Μεσογειακής βλάστησης εκεί, με αυτή της Ελλάδας.

    Απόλαυσαν την πανοραμική θέα στην Μεσόγειο από την τοποθεσία “ Cap de Formentor" και κολύμπησαν στα καταγάλανα παγωμένα νερά του νησιού, τόσο σε τουριστικές περιοχές όσο και σε ερημικές παραλίες.

    Επιπλέον, οι επισκέπτες πέρασαν μια μέρα «ταξιδιού μέσα από τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου», στο ενυδρείο της Πάλμα, όπου εκτίθενται πάνω από 700 διαφορετικά είδη θαλάσσιων οργανισμών .Μαθητές και καθηγητές αντίκρισαν τη βαθύτερη δεξαμενή καρχαρία στην Ευρώπη και είχαν την ευκαιρία να δουν μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ζωντανών κοραλλιών παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.